LA VIDA ALS MASOS



Comencem a possar en marxa el projecte TOTA PEDRA FA PARET, amb el qual volem, l’Associació Cultural la Fontanella de Costur presentar-vos una sèrie d’activitats al voltant del paisatge costurenc orientades especialment a valorar la utilització de la pedra en la seua configuració. Aquestes activitats són un homenatge i un reconeixement als nostres avantpassats, els quals van transformar les muntanyes ben escarpades en indrets aptes per al cultiu, i que ara es mostren com a museus al aire lliure en perill d’extinció. A l’Associació Cultural La Fontanella pensem que es important reflexionar sobre aquest paisatge, el que va ser i el que queda. Com ha canviat en els últims 50 anys. Com ho veu la joventut i com ho entén. Què podem fer per a conservar-lo. Amb aquest projecte volem plantejar també una reflexió sobre altres usos de la pedra com, per exemple, un de caràcter més lúdic com la utilització de les muntanyes de pedra per a l’escalada o les vies ferrates.



Amb aquest objectiu hem dissenyat una sèrie activitats que van començar a l’ últim diumenge de maig amb una visita per conèixer el paisatge de la pedra en sec d’Ulldecona i que culminaran al mes d’octubre amb unes jornades sobre la pedra en sec. Per a la realització d’aquestes activitats han participat les diferents associacions del poble: Associació de veïns del Mas d'Avall, Associació de Jubilats, Ampa del CEIP de Costur, CEM de Costur, CEIP de Costur, Club de caçadors sant Pere Màrtir i Coop. agrícola de Costur.



El dissabte 10 juny, juntament amb la Associacion de Veïns del Mas d'Avall, vam començar la jornada, passejant entre corrals i casetes de pedra en sec. Per, posteriorment, al local social de l'associació, veure un microdocumental de Itinerantur, sobre la vida als masos, que va portar a una interessant conversa amb els mes grans, sobre com van viure ells en els masos de Costur. Distribució de les cases, com i que es menjava, d'on treien l'aigua, animals, agricultura .... Per acabar, després de compartir uns entrepans, veient la pelicula de "El Olivo" d'Iciar Bollaín.

Un dia interessant, siguirem compartint.

Comentaris