“El reg en les hortes del Mas d’Avall”



El pròxim 23 de juny tindrà lloc a Costur (Castelló) la Jornada “El reg en les hortes del Mas d’Avall”. Aquesta activitat forma part del projecte “Tota pedra fa paret” per a la socialització del patrimoni cultural de Costur i compta amb l'organització de l'Associació de Veïns del Mas d’Avall, l'Associació Cultural La Fontanella de Costur i el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I.
El municipi de Costur, comarca de l’Alcalatén, és un poble d’aigües escasses que els costurencs, històricament, hem sabut aprofitar fins l’ultima gota.
Malgrat l’escassedat, a banda dels pocs regadius particulars (sénies, aiguamolls...), al terme de Costur hi ha sis sistemes de reg tradicionals: la font del Poble, la basseta del Sord, la Fontanella, el Fontanal (actualment perdut), la font del Collado i la font del Mas d’Avall, amb una extensió total aproximada de 2,7 hectàrees.
La font del Mas d'Avall, amb una modesta superfície d’1,3 hectàrees, rega l’horta més gran del terme i és, amb tota seguretat el sistema més antic, ja que el primer repartiment d’aigües documentat a Costur data de 1429 i es refereix a aquesta font.


Al segle XVIII, l'augment de la població i la consegüent demanda de queviures de tot tipus van potenciar, d’una banda, l’aprofitament màxim de l’horta disponible i de l’altra la regulació dels sistemes de reg existents, de manera que, només del terme de l’Alcora, del qual Costur formava part, conservem mitja dotzena de documents de repartiment entre els quals un d’ells correspon amb la font del Mas d’Avall.


En aquest document, datat el 20 de juny de 1770, els regants van adoptar davant del notari Cristóbal Tarragó i sota l’autoritat de l’Alcalde de l’Alcora, Manuel Mascarós, uns acords anomenats Arreglo sobre las aguas de las Masias de Costur de Abajo que recollien la pràctica antiga del reg ja establerta en el document de 1429. Els acords de 1770, dels quals el regants en tenen còpia, encara estan en ús i el dia 23 de juny en veurem la demostració pràctica d’aquest antic i curiós costum.



Jornada “El reg en les hortes del Mas d’Avall”
En la Jornada “El reg en les hortes del Mas d’Avall” coneixerem el sistema de reg i distribució de l’aigua del Mas d’Avall de Costur i reflexionarem sobre el present, futur, aprofitament, valors, usos i possibilitats del patrimoni cultural de l’aigua.
La jornada començarà a les 10 del matí amb una ruta per conèixer diferents exemples del patrimoni de l’aigua de Costur. A continuació, s’ha programat la inauguració d’exposicions, xerrades, visites, col·loquis i la projecció de dos audiovisuals. En aquesta jornada comptarem amb la participació de Luís Pablo Martínez (Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana), Josep Miquel Ribes (professor de secundària i activista del patrimoni) i les explicacions dels regants de Costur.

Horari de la Jornada
EL REG EN LES HORTES DEL MAS D’AVALL II
DISSABTE 23 DE JUNY -- TOTA PEDRA FA PARET 2
10.00 H EXCURSIÓ: MAS D’AVALL-FONTANELLA-COSTUR-BASSETA DEL SORD-CABEÇO-MAS DE CORONES-FONT DEL COLLAO-MAS D’AVALL ( 7 Km).
12.30 H : INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA: DE LA FORMA DE REG AL MAS D’AVALL.
13.30 H : DINAR DE PA I PORTA A LA CASETA DEL MAS D’AVALL.
16.00 H : “HORTES HISTÒRIQUES VALENCIANES PATRIMONI VIU DE LA HUMANITAT” (LUIS PABLO MARTÍNEZ).
17.00 H : EL REPARTIMENT DE L’AIGUA DE REG A LES HORTES DE COSTUR (ALCALATÉN) (JOSEP MIQUEL RIBÉS). PRESENTACIÓ D’UN DOCUMENT DEL 1429 SOBRE EL REG A L’HORTA DEL MAS D’AVALL.
18.00 H : VISITA A LA BASSA DEL MAS D’AVALL PER VEURE LA PARTICIÓ DE L’AIGUA I EL REG.
19.00 H : COL·LOQUI AMB EL TEMA “EL FUTUR DE L’HORTA DEL MAS D’AVALL: CONSERVACIÓ, NORMATIVA I SUPERVIVÈNCIA.
21.00 H : SOPAR DE PA I PORTA.
22.00 H : PROJECCIÓ AUDIOVISUAL: “SONS DE MAS” MEMÒRIA D’UN TEMPS SENSE RETORN. VIDA EN ELS MASOS DE VILAFAMÉS EN EL PASSAT, DE GABRIEL AHIS, JOSEP JOAN MIRALLES, JOAN MIQUEL AHIS.



Comentaris