VISITA TÈCNICA DEL PEU-UJI
EL PATRIMONI DE L'ALCORA I COSTUR



El 15 de juny va tindre lloc la Visita Tècnica de Proximitat del PEU-UJI per a conèixer el projecte de la Reial Fàbrica de Ceràmica de L'Alcora (Castelló) i la seva dimensió territorial, i per acabar la jornada amb un col.loqui sobre patrimoni a Costur.
Les visites tècniques es dirigeixen a la xarxa del PEU-UJI (xarxa tècnica, grups locals del Programa d'Acompanyament, amics i amigues del PEU i persones interessades). Els principals objectius d'aquestes visites són enfortir la xarxa del Programa d'Extensió Universitària, conèixer en profunditat projectes patrimonials i la seva dimensió cultural, patrimonial, social o educativa i desenvolupar espais col·laboratius per a la reflexió i l'anàlisi de projectes i activitats en curs.


El bonic d'aquestes visites, a més de conèixer de prop un projecte d'un dels grups del PEU, és la xerrada, la posada en comú, el compartir les nostres experiències, activitats, inquietuds i aprendre els uns dels altres.
Ens vam ajuntar gent de tota la província, començant per l'Alcora i Costur, a més d'Altura, Viver, Cirat, Suera, Vilanova d'Alcolea, Castelló, les Useres, Sant Rafael del Riu, fins i tot Ulldecona.


El matí va transcórrer entre la Reial Fàbrica i el Museu de Ceràmica de l'Alcora, on Tere, Eladi, Ana i Diana ens van explicar el projecte de reabilitación i el que es coneix sobre el seu funcionament, que és molt. Els projectes educatius que estan lligats a la Reial Fàbrica, i vam tenir la sort que un company d'Altura, que havia treballat molts anys en forns similars als d'aquí, els forns moruns, ens va explicar de primera mà com ho feien. Al Museu vam treballar el fang amb el torn i vam visitar l'exposició de peces que es conserven de la Reial Fàbrica. Un matí molt completa i interessant.






Després de dinar el grup al complet es va desplaçar a Costur. Vam visitar els pous del poble de pedra en sec i amb un petit passeig ens ajuntem al pavelló municipal on l'AC El Cantal d'Altura ens va presentar el seu projecte de reabilitación de patrimoni de pedra en sec. Per després passar a un interessant col·loqui sobre el patrimoni i la seva conservació, cura i posat en valor. I, de manera unànime consideràvem que és imprescindible la implicació, per una part de les noves generacions i per una altra, de les administracions, de totes elles, comunitària, provincial i la local. Van sorgir idees sobre col·laboracions i convenis.




Una jornada molt productiva !!



Comentaris