APROFITAMENT DE L'AIGUA AL TERME DE COSTUR



 FOTOS DE L'APROFITAMENT DE L'AIGUA

 

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE :

APROFITAMEN DE L’AIGUA AL TERME DE COSTUR

 

 

GRUP D’ESTUDI  DEL PATRIMONI DE COSTUR

 

En gener de 2013, l’associació cultural la Fontanella de Costur  es suma al projecte Patrimoni de la UJI, inclòs en el Programa d’Extensió Universitària (PEU).

Es va formar un grup de treball amb l’objectiu d’aprendre, de conèixer, d’aprofundir un poc més en el concepte de  patrimoni en general per a després  poder començar el propi treball d’investigació.

Així vam començar el taller de formació “La catalogació del patrimoni cultural local”  dirigit per Angel Portolés. Durant els  dies que ens vam reunir amb Angel, compaginant amb els continguts del taller (definició de patrimoni ,fitxa de catalogació fotogràfica, fitxa de tradicions, les fonts orals)  vam xerrar , vam  intercanviar impressions, vam reorganitzar la informació i els coneixements sobre  patrimoni i ens vam sentir amb l’obligació de treballar pel nostre poble unint el passat i el present en un intent de revaloritzar cada racó del terme, dels carrers, la saviesa de la nostra gent....

Durant aquestes hores de treball vam anar perfilant quin  seria el punt de partida, teníem moltes propostes, però era necessari  elegir una que ens centrara i a partir d’ahí anar lligant  caps . Teníem elements que ens orientaven, que ens guiaven. Per una banda la preocupació per la instal·lació d’una mina a cel obert en la partida de la Bassa Roja, per

l’altra la definició de tots els elements que formen el patrimoni : construccions tradicionals, oficis, gastronomia, indumentària,  aprofitament de l’aigua, camins, la història del poble, les seues tradicions, tots els sabers i coneixements transmesos oralment, la música, les dites, l’economia, formes i materials de construcció, etcètera que per nosaltres signifiquen el fonament de la nostra cultura i forma de ser.

Vam elegir el tema de  l’aigua al poble de Costur , es un tema ampli i també important per als costurencs ,ja que Costur ha sigut un poble amb escassos recursos hídrics, fet que  ha determinat i definit una forma de treballar el camp, una forma de viure , que ha esculpit un caràcter auster i treballador en la gent, que saben apreciar el valor de les coses.

Reconduïm les propostes i marquem un esquema que incloga tots aquells elements que tinguen relació amb l’aigua, us i aprofitament, consum humà, consum per al ramat i rec.

Partirem de les diferents formes físiques per a recollir aigua . I a partir d’ahí  estudiarem en profunditat cada una d’elles ( basses naturals i les construïdes per les persones, les sénies, les fons, els pous, els cocons, els molins...) utilitzant les eines  que hem après en el curs de catalogació del patrimoni.

 

Encapçalarem  el treball  centrant l’atenció en primer lloc en les basses naturals del terme de Costur , així la Bassa dels Morrals, la Bassa la Selleta, la Bassa Blanca, Bassa del Vilaroig(perduda), Bassa de la Fortuna, Bassa del Cabeço i la Bassa Roja, un dels paratges mes singulars del nostre terme,  raó per la qual  començarem l’estudi amb ella i l’anomenarem “La Bassa Roja espai públic i un recurs didàctic”

 

Assabentats de tot el treball de catalogació de recursos del paratge de la Bassa Roja per part del Centre Espeleològic de Castelló, de la Plataforma Ciutadana No a la

Contaminació, Secció Costur, considerem que la nostra tasca ha de  centrar-se  en  ampliar aquesta informació que ja tenim parlant amb la gent major, estudiant  la biodiversitat , catalogant les construccions de pedra  del voltant ... per a desprès   fer pública aquesta informació intentant que  arribe  a tots els nivells de la població.

 

En aquest projecte els objectius que volem aconseguir son els següents:

 

- Estudiar l’entorn( flora, fauna, construccions de pedra ...)

- Organitzar rutes senderistes al voltant del paratge

-  Planificar activitats didàctiques per a presentar a l’escola de Costur i les del voltant.

-  Preparar  un guia sobre la Bassa Roja i un centre d’interpretació virtual.

 

Encara que som un grup que estem començant i no tenim  experiència , estem motivats i il·lusionats. Pensem que en la era de la globalització corre pressa revaloritzar, conèixer i estimar  els llocs on vivim i han viscut els nostres avantpassats i que seran també els llocs de properes generacions. 
 









Comentaris