VISITEM LA COOPERATIVA DE COSTUR




Dins del projecte "Tota pedra fa paret" aquest dissabte 6 d'octubre organitzàvem una activitat per a tots entre la cooperativa de Costur i l'AC La Fontanella.
Una visita a la cooperativa, veure la maquinària que s'ha utilitzat fins fa poc per produir l'oli i una exposició de fotos d'aquesta maquinària funcionant, així com altres relacionades amb l'oli i les olives, feien ja una activitat interessant. Miguel Abad, el conferenciant que posteriorment ens va parlar sobre la qualitat de l'oli i el tast, comentava la utilitat d'aquestes cooperatives com museus per ensenyar el procés de fer el suc de l'oliva, doncs aquí es comprén tot el procés, és a la vista, mentre que en les modernes almàsseres no es pot veure.



Comencem amb els xiquets, preparant uns pots de conserva d'olives trencades, decorant els seus pots, i encantats amb el procés. El van gaudir.




I després, com ja hem dit, Miguel ens va anar explicant coses interessants sobre l'oli i les olives.
Comencem parlant de la nostra pròpia cooperativa, que al principi no estava la batedora, va arribar després, que les renglons són italians, que calia treballar amb l'oliva madura perquè sinó l'oli s'escopia de l'oliva. Avui en dia no es deixa madurar tant, està estudiat en els laboratoris que el punt de maduresa idoni de l'oliva, quan té tot l'oli que produirà, és quan està verd amb un toc de color. 




Esperar la maduració d'abans, perden l'aigua que tenien, però no produeixen més oli. El fet agafar del sòl, de deixar-les en canyissos o sacs fan que l'oli perda qualitat, avui dia això té un nom: “Atrojar”, i és un defecte de l'oli.
Com tot, les almàsseres també evolucionen, ara es premsen les olives més verdes, i es treballa en fred, costa més extreure l'oli però aquest és de millor qualitat.


En l'oli influeixen moltes coses, la varietat d'oliva, el tipus de poda de l'arbre, la forma de recollida ... A Espanya hi ha grans productors d'oli d'oliva verge o verge extra, Castelló no té tanta facilitat de producció com pot ser Jaen, hem de distingir-nos per la qualitat.


Una part important de l'oli d'oliva, és el parlar amb propietat, així evitarem els fraus en els comerços i restaurants. Com a productors d'oli hem de lluitar per evitar aquests fraus i perquè es consuma un oli de qualitat.
L'oliva és un fruit, i ha de ser tractat com a tal. Agafar-lo de l'arbre en el moment idoni. I l'oli d'oliva és un suc, únicament suc d'oliva.
Les úniques denominacions d'oli que es consideren suc d'oliva és l'OLI D'OLIVA VERGE (AOV) i OLI D'OLIVA VERGE EXTRA (AOVE). Els olis atrajados, espatllats, la qualitat no arriba a aquestes denominacions, és refinat, se li treuen tots els beneficis per a la salut i el color. Per comercialitzar-li afegeixen un tant per cent (5%) d'oli d'oliva verge i li diuen OLI D'OLIVA, el que dóna lloc a confusions, pensant que aquest tipus d'oli també és només suc d'oliva, però no és així.
Una jornada interessant, on vam aprendre moltes coses. I acabem provant coques d'oli i olives.
Esperem repetir l'any vinent.


Les associacions de Costur sumem, fem poble.

Comentaris