ESTRENEM A COSTUR ELS CURTS “TURISTES” I “DIES D’AMOR I PENITÈNCIA”







El passat dia 9 de març, portarem a terme l’Assemblea General de socis de l’Associació Cultural la Fontanella. Enguany vam fer un xicotet canvi i en lloc de la tradicional paella per dinar, organitzarem un sopar amb l’excusa de visualitzar estos dos curts.

Després de sopar ens situem davant d’una pantalla per visualitzar els dos curts proposats. En primer lloc comencem amb el curt “Turistes” dirigit per Quico Guerrero i protagonitzat per Cristina Monfort, tots dos coneguts per la seua participació en el Betlem de Costur durant diversos anys.


Quico explica que gràcies al rodatge en 2017 del curt d’Iban Asensio al nostre poble, s’asabenta de l’existència del Festival “Cortometrando” i llavors va presentar un projecte al festival de l’any 2018, el qual fou seleccionat. Es va rodar a Algimia d’Almonacid, i vol amagar dins una trama de por, una realitat social, on la gent mai sap res, mai veu res i davant un problema s’amaga i no fa res per evitar-ho.
Després de rodar, encara li faltaven unes presses i llavors es posa en contacte amb l’Associació per poder acabar-les en el nostre poble. Ens posarem a la seua disposició i Lolin i Vicky acabaren tenint una xicoteta aparició, també apareix alguna casa i el carrer del sol.
En acabar aquest curt li tocà el torn a “Dies d’amor i penitència”, gravat a Costur a l’estiu del 2017, dirigit per Iban Asensio i produït per “pi photography27”, que es va presentar al festival “Cortometrando” d’aquell any.



Abans de visualitzar el curt, fem una xicoteta presentació recordant anecdotes del temps que la gent del rodatge estigueren per Costur. Donarem pas a que el director Iban Asensio junt amb el productor Jorge Iserte i la protagonista Andrea Martinez ens explicaren la seua experiencia i ens van agrair que ens volcarem tant en el rodatge, ja que no es fàcil trobar llocs poc modernitzats i roba per vestir a tot un poble de l’época que es representava en aquest curt.
Una vegada tots parlaren sobre aquells intensos díes, vam veure la nova versió de la pel.lícula, i després passarem també algunes escenes eliminades. Nosaltres també vam posar l’escena dels llavadors on Lolín bordava el seu paper de rentadora junt a Andrea. Per acabar la vetllada passarem una presentació de fotos que es feren durant el rodatge on la gent es veia i s’animava a comentar-les en xicotets roglets.
En veure tot açò J.Iserte ens comenta que ens pasarà totes les escenes eliminades i gravades per ell, la pressa dels llavadors de Lolín, l’escena de la mort de Rosa que al primer moment estava protagonitzada per Rosarito,i tot alló que veuria que ens podía interessar… ja tenim un altra excusa per poder tornar a juntar-se i tornar a veure “Dies d’amor i penitència”.
I finalment acabem explicant per què s’ha tardat tant en visionar aquesta cinta en el nostre poble, un any després de la seua estrena al festival en gener de 2018. El director sempre ens havia dit que l’exclusiva de l’estrena del curt era per a l’Ajuntament , com a entitat oficial col.laboradora, però que ens deixava per l’Associació la versió del director, que té una durada d’un minut i mig més i que s´ha presentat a altres festivals. Com des de l’Ajuntament no s’ha demostrat interés per ensenyar-la al poble, ja que el director s’ha posat en contacte amb el Regidor de Cultura en abril i agost de 2018 i aquest no li ha retornat cap resposta, nosaltres proposem la data del 9 de març per fer l’estrena, doncs pensem que ja ha hagut prou de temps per poder presentar-lo, amb la sorpresa de tots que la setmana abans de la nostra estrena, el Regidor de Cultura va retornar l’esperada resposta al director, demanant-li una còpia per estrenar-la, finalment l’Ajuntament va visualitzar el curt el dia abans de nosaltres.

Comentaris