VISITA DE LA CONVENCIÓ DE FARO

 DEL CONSELL D'EUROPA A COSTUR



El passat 10 de setembre, una representació de la Convenció de Faro del Consell d’Europa va visitar Costur i el projecte del Grup de Patrimoni – Associació Cultural La Fontanella. Aquesta visita va formar part del procés d’avaluació del projecte Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I i dels seus grups per a la seua consideració com a grup oficial de la Xarxa de Comunitats Patrimonials de Faro.

Com a representació de la Convenció de Faro va participar el seu coordinador Francesc Pla i Prosper Wanner, tècnic i expert de la Xarxa de la Convenció de Faro, acompanyats en aquesta visita pel coordinador de Patrimoni - PEU Ángel Portolés.

L’objectiu d’aquesta visita va ser el de conèixer una mostra dels projectes de Patrimoni per tal de comprendre millor les seues característiques i evolució. 

En el transcurs de la reunió, Pla i Wanner van explicar alguns punts importants de la Convenció de Faro com ara és la importància de que els projectes patrimonials incloguin a tota la ciutadania, intentant que totes i tots s’identifiquen en el projecte. Es van interessar pel nostre poble, habitants, forma de vida... i els va parèixer interessant el treball que portem a terme. Van posar especial interès en saber la interrelació que manteníem amb altres pobles o comunitats per tal de compartir, treballar i difondre conjuntament les iniciatives relacionades amb el patrimoni.

Un punt important tractat va ser la metodologia de treball ja utilitzada des de la Mostra cultural 2015 quan s’obre la participació de totes les associacions del poble a l’organització de les diferents activitats. També es va remarcar la participació del CEIP de Costur en les activitats d’educació patrimonial i ambiental adreçada als xiquets i xiquetes de l’escola: «Les textures del meu poble: Costur. Gaudim del patrimoni amb tots els sentits», la “Paret Màgica” i “La Malea de Costur”.

Per últim, els representants de la Convenció de Faro es van interessar per la relació que manteníem amb el PEU i el Projecte Patrimoni de la Universitat Jaume I i els vam explicar que, per a nosaltres, aquesta relació ha sigut molt enriquidora 

No vam tindre temps de parlar de tots els projectes duts a terme però, al voltant d’una exposició fotogràfica i les memòries de les diferents activitats impreses, vam fer un repàs ràpid d’algunes d’elles com: Catalogació i seguiment de les bases naturals, participació en el projecte «Adopta una bassa», Conservadors de la biodiversitat - Grup Roncadell, participació en el Congrés Internacional «Regadiu, Societat i Territori» de València o els projectes “Tota pedra fa paret”.

Ens alegrem que a nivell europeu es tingue en compte i es treballe per fer visible el patrimoni que hem heretat dels nostres avantpassats i sigue un motor que motive a les institucions dels diferents països, comunitats, ciutats i pobles a donar-li la importància que té, per que en ell està immersa la història que ens ha portat a ser el que som.


Comentaris