25a edició. El Betlem a Costur

25a edició. El Betlem a Costur: un Betlem per a l’Alcalatén

Representació del naixement del Jesuset en el Betlem de Costur. / Jesús Pallarés

Complir anys és tota una fita, especialment quan d’esdeveniments culturals es tracta. La pandèmia ha suposat un important revés al sector, que primer va haver de detenir la seua activitat i restringir els seus actes al món digital. Amb la reobertura dels locals, les organitzacions han hagut d’adaptar-se a multitud de restriccions per tal d’organitzar les seues activitats presencials amb aparent normalitat: ús de mascareta obligatori, aforaments limitats, accessos escalonats als recintes… 

La passada edició de El Betlem a Costur: un Betlem per a l’Alcalatén també va haver de quedar-se al món digital, per a tornar enguany amb més força a l’escenari. L’equip està de celebració: amb aquesta ja són vint-i-cinc les edicions d’aquest pessebre costumista, que any rere any es reinventa per a homenatjar i preservar la cultura local. La principal singularitat d’aquesta representació del naixement del Jesuset és la mescla d’elements de la tradició religiosa amb els de la tradició popular del poble de Costur i la comarca de l’Alcalatén. En un mateix escenari, podem trobar a les figures omnipresents en tots els pessebres nadalencs, juntament amb personatges que representen a costurencs d’antany. L’obra teatral està creada i dirigida per Alicia Pastor, que any rere any reconstrueix els diàlegs per a dotar-los de major actualitat, mentre que Joan Valls era el responsable del guió original, a més de ser l’autor d’una part de la banda sonora nadalenca i de l’escenografia.

El Betlem, punt de trobada 

Escena amb el repertori de pastorets infantils cantant nadales.
Els pastorets infantils acudeixen al Betlem de Costur. / Jesús Pallarés

En paraules de l’animadora cultural Alicia Pastor, la principal motivació de l’edició d’enguany és “oferir un punt de retrobament després del confinament i festejar que tornem a sentir il·lusió per Nadal, els Reis Mags i la companyia familiar en aquestes festes tan assenyalades”. Una esperança que es contraposa a les vivències agredolces que hem viscut arran de la Covid-19: la pandèmia ens ha portat distància, soledat, dubtes i desconfiança, però també molts aprenentatges i ganes de seguir avant. Per això l’eix dramàtic del Betlem d’enguany incidirà a homenatjar les persones afectades per la Covid-19, amb el rerefons del drama humà que suposen les persecucions de les comunitats opressores a una ètnia oprimida. 

Com ens confirmaven des de l’organització de l’Associació Cultural La Fontanella de Costur, entitat coordinadora de l’esdeveniment, “han sigut necessaris tres mesos de preparatius i assajos per a organitzar aquesta 25a edició, que ha hagut d’adaptar-se a tota mena de mesures sanitàries. Enguany no s’instal·larà el mercat artesanal de dolços típics de Nadal, per la qual cosa el públic està citat puntualment el diumenge 19 de desembre a les 17.30 per a accedir de manera escalonada al pavelló municipal de Costur, ja que l’actuació donarà el seu tret d’eixida a les 18.00”, han detallat. Igual que no es podran comprar bunyols o figues albardades, tampoc hi haurà oportunitat per a reunir-se en el tradicional tast amb moscatell i ametlles torrades per a evitar aglomeracions pels voltants del recinte. 

Un pessebre atemporal

Escena del rei Herodes, acompanyat pels seus soldats i els narradors de l'obra.
El rei Herodes i els seus soldats afegeixen un toc de sàtira i humor a la representació. / Jesús Pallarés

Tal com ha explicat Pastor, “els personatges també evitaran acumular-se sobre l’escenari, i per aquest motiu en aquesta edició les personalitats més emblemàtiques del Betlem faran retrospectiva dels vint-i-cinc anys de la representació, amb el toc de sàtira i humor que solen aportar el rei Herodes i els seus soldats, per exemple”. I no és d’estranyar, perquè en passades edicions la línia temporal sempre s’ha trencat per a donar pas a una inabastable desfilada de personatges, que pivota entre la realitat i la fantasia. Any rere any, el pessebre vivent ha acollit a un Jesuset de carn i os que rep ofrenes dels clàssics pastorets acompanyats pels reis mags, passant per allí figures locals com la tia Encarnacioneta o els pelegrins de les Useres, i també personalitats històriques de gran importància com el rei Jaume I o el pintor Diego Velázquez. 

A més dels efectes lumínics, la banda sonora és un dels principals marcadors del ritme dramàtic de l’espectacle, amb algunes cançons típiques de la comarca i altres creades expressament per a l’esdeveniment. Tampoc faltarà el toc folklòric de la dolçaina i el tabal que acompanyen als jocs infantils, o les jotes i els boleros tocats per la rondalla i portats a l’acció pel grup de ball La Fontanella. Una varietat d’intervencions que sorprén, especialment perquè totes les persones que intervenen a l’escenari i entre bastidors són voluntàries. 

Cooperació veïnal 

Escena dels dimonis que amenacen al Jesuset.
Els dimonis porten mals presagis al nounat. / Jesús Pallarés

Com ja havíem avançat, l’Associació Cultural La Fontanella de Costur és l’encarregada de coordinar al centenar de costurencs de totes les edats que col·laboren a l’esdeveniment de manera desinteressada, tal com ens ha explicat Pamela Andrés, presidenta de l’Associació. “Cadascú col·labora com millor pot, bé siga actuant damunt de l’escenari, organitzant l’esdeveniment entre bastidors, coordinant l’escenografia o aclimatant el local. La nostra voluntat és cooperar per a tirar avant al poble”, ha afegit la presidenta. La constància i el treball dels participants van ser reconeguts públicament amb el Premi Onda Cero Castelló a la Iniciativa Veïnal (2006) i el Guardó Honor Societat de l’Associació Josep Climent de Castelló (2012), que distingeixen aquelles iniciatives que defensen l’ús del valencià i la preservació dels valors populars. 

Arribat el gran dia, tot és possible gràcies a l’espontaneïtat dels participants, sobretot els més xicotets, desbordants d’alegria i il·lusió en cada actuació. El teló caurà una vegada més després d’espantar a tots els dimonis i els mals presagis que aguaiten al nounat i la seua família. No hi ha dubte, la tenacitat i la col·laboració continuen sent el motor dels habitants de Costur: el Betlem celebra les seues vint-i-cinc edicions aquest 2021. I que siguen moltes més.

 

 Per Inma Aparici Vilar


Comentaris