Costur celebra la 26a edició del seu Betlem teatral

Els veïns de la localitat representaran el pessebre vivent el diumenge 18 de desembre a les 18h en el Pavelló Municipal, sota la direcció d’Alícia Pastor

Representació del naixement del Jesuset en el Betlem a Costur. / AC La Fontanella

L’any passat retornaren a l’entaulat, amb mascaretes incloses, després del confinament. És un fet: la vida va reprenent el seu ritme habitual, i la por va desapareixent del dia a dia. Gràcies a això, enguany per fi s’ha recuperat la normalitat en la celebració de El Betlem a Costur: un Betlem per a l’Alcalatén. Un pessebre costumista que ja va per la seua vint-i-sisena edició.

L’obra teatral tindrà lloc el diumenge 18 de desembre a les 18h en el Pavelló Municipal. Però, qui arribe en més temps, també podrà passejar-se pel mercat tradicional que se celebrarà a l’exterior del local des de les 17h. Allà es trobaran diverses paradetes solidàries i dolços nadalencs.

La particularitat d’aquesta representació del naixement del Jesuset és que barreja elements i personatges de la religió cristiana amb els de la cultura popular de Costur, i la comarca de l’Alcalatén.

Alícia Pastor, creadora i directora d’aquesta representació, és l’encarregada de reconstruir i actualitzar els diàlegs del guió preservant la seua essència, ja que en el seu dia va ser redactat per Joan Valls. Valls també fou autor de part de la banda sonora nadalenca i de l’escenografia.

Un Betlem sensible amb l’entorn

Els pastorets adoren al Jesuset en el Betlem a Costur. / AC La Fontanella

Segons l’animadora cultural Alícia Pastor, el fil conductor de la 26a edició del Betlem a Costur és: “reprendre la normalitat en les celebracions per Nadal, sense perdre la sensibilitat cap a l’entorn que ens envolta i que es veu amenaçat pel canvi climàtic i les guerres”.

En aquest sentit, l’eix dramàtic de l’obra se centrarà a imaginar un futur marcat pel “gran col·lapse” i unes noves formes de vida. Tot sense oblidar els conflictes bèl·lics que amenacen en emportar-se a la població de nou al front.

Per la seua banda, l’Associació Cultural La Fontanella de Costur, organització coordinadora de l’esdeveniment, ha manifestat: “com cada any, hem invertit tres mesos a preparar i assajar per al Betlem, ja que un esdeveniment d’aquestes magnituds requereix molt de treball”.

I és que l’any passat, tot i les restriccions, van haver de conduir un equip d’un centenar de persones i d’acollir més de 250 assistents entre el públic. Unes xifres que esperen mantenir-se enguany.

Ficció i folklore

La Rondalla toca una de les seues cançons al Betlem a Costur. / AC La Fontanella

Per l’escenari, passaran les típiques figures dels pessebres nadalencs, acompanyades per costurencs d’antany i altres personatges històrics i d’actualitat. Josep i Maria veuran desfilar als pastorets locals, diversos grups de danses i als pelegrins de les Useres. Però també als reis mags d’Orient, alguns combatents de guerra i personalitats amb gran poder.

La directora ha matisat en aquest aspecte: “tenim algunes sorpreses amb els personatges d’enguany, que no es revelaran fins al dia de l’obra”. Aquesta curiosa mescla en el repartiment desemboca en escenes amb una gran càrrega de ficció, i certs tocs de realisme costumista. Pastor també ha volgut destacar que: “això sí, no faltarà l’habitual toc d’humor i sàtira amb les rentadores i el rei Herodes”.

El ritme dramàtic també estarà conduït per la música, que inclourà cançons típiques de la comarca i més melodies creades expressament per a l’esdeveniment. En aquest ambient de cultura popular, també trobarem l’Agrupació de Dolçainers i Tabaleters. I una rondalla dirigida per Òscar Aicart, que tocarà jotes i boleros per als grups de danses La Fontanella de Costur i la Font d’Aixart de l’Alcora.

Col·laboració provincial

Els xiquets porten ofrenes al portal del Betlem a Costur. / AC La Fontanella

L’Associació Cultural La Fontanella de Costur, juntament amb Alícia Pastor, és la responsable de coordinar al centenar de col·laboradors de totes les edats que participen en l’esdeveniment. Tot i que la majoria de participants són de Costur, també trobem voluntaris vinguts d’altres localitats com ara l’Alcora, Llucena, les Useres o Castelló de la Plana.

Pamela Andrés, presidenta de l’Associació Cultural La Fontanella, ha destacat que: “el Betlem ens uneix com a pobles amb una meta comuna: compartir bons moments i retrobar-nos amb les nostres tradicions. Cadascú aporta la seua experiència, bé siga dalt de l’entaulat o entre bastidors”.

Aquest treball de defensa dels valors populars i l’ús del valencià fou guardonat amb el Premi Onda Cero Castelló a la Iniciativa Veïnal (2006) i el Guardó Honor Societat de l’Associació Josep Climent de Castelló (2012).

Aquesta funció es representa només un dia, on l’espontaneïtat dels més menuts cobra especial importància per a recordar-nos de viure amb il·lusió aquestes dates. L’obra acabarà després de fer fugir totes les “calamitats” que amenacen al nounat, a la seua família i a la resta de població.

Venen temps de Nadal. I el Betlem a Costur ofereix un espai de caliu i agermanament per a tots aquells que vulguen passar una bona vesprada.

 

Per Inma Aparici Vilar

Comentaris